work news gallery interesting forum
26 квітня, п'ятниця, 2024 р.Б.
Бути чи не бути Героєм України?

В той час, коли син керівника УПА Романа Шухевича Юрій бореться за збереження звання Героя України за своїм батьком, а онук Степана Бандери пропонує у своєму блозі принаймні іронічний обмін – дідове звання Героя України на резиденцію в Межигір’ї, Голова Луганської обласної організації ВО «Свобода» Дмитро Снєгирьов звернувся з відкритим листом до сина Василя Стуса Дмитра, у якому пропонує йому відмовитися від звання «Герой України», яке було присвоєне його батькові посмертно у 2005 році (про це повідомляє інформаційне агентство УНІАН з посиланням на прес-службу Луганської обласної організації ВО «Свобода»).

У листі, зокрема, йдеться: «Луганська організація ВО «Свобода» звертається до Вас з проханням добровільно повернути державі, яка вже не є українською за своїм змістом, почесну нагороду Вашого батька, який в одному зі своїх віршів писав: «Прощай Україно, навіки прощай. Чужа Україно, навіки прощай». Повернути безкоштовно, а не так, як це хотів зробити онук Степана Бандери.

(Нагадаємо, що онук Степана Бандери 12 березня 2010 року опублікував у своєму блозі іронічного листа Вікторові Януковичу, в якому привертає увагу до абсурдності дебатів навколо його діда і які відвертають увагу від справжніх проблем, що «мучать Україну» і тому пропонує обміняти два подарунки Віктора Ющенка – звання Героя України Степану Бандері та державну резиденцію в Межигір’ї Віктору Януковичу.

«Я чув, що будуть проблеми з Москвою та Газпром підніме ціни, якщо не анулювати нагороду до Дня Перемоги.

Я також чув від польського політика від Platforma Obywatelska, що Україна не стане членом ЄС, якщо Ви не відберете нагороду.

«Якщо я поверну нагороду Степана Бандери Україна отримає дешевший газ і угоду про вільну торгівлю з ЄС, яка коштує десятки мільйонів Євро. Ваша власність також коштує десятки мільйонів.

Разом ми заповнимо дірки у державному бюджеті і виплатимо зарплати вчителям та лікарям і, можливо, навіть деякі деякі пенсії» ).

У своєму листі Д.Снєгирьов також зазначає: «У 2005 році Вашому батькові – Василю Стусу – було посмертно присвоєне звання «Герой України». Василь Стус заробив цю найвищу нагороду держави своїм життям, відданим за свої переконання та українські ідеали. Але брудні політичні ігри, які зараз ведуться довкола звання «Герой України», націлені на повну дискредитацію цієї нагороди».

«З іншого боку, Героями України залишаються сумнівні особи, які юридично були і є громадянами нашої країни, але їх внесок у її розвиток викликає чимало питань...”, - зазначив Д. Снєгирьов у листі до Д.Стуса, висловивши думку, що “Ваш батько навряд чи пишався би тим, що знаходиться в одному списку з цими особами».

Раніше в одному із інтерв’ю Дмитро Стус заявляв, що він проти присвоєння звання Героя України посмертно його батькові, через те, що на його думку «державні нагороди потрібно давати живим людям. Якщо хочуть увічнити пам`ять людини, яка померла, то можна зробити музей, можна зробити його твори доступнішими, аби зберегти про нього пам`ять.

Я дуже боюся державних нагород, бо психологія наших чиновників така – дали героя – виявили свою шану... Але це не вирішує головних проблем, це лише красивий жест, за яким нічого не стоїть.

Тому я вважав і вважаю присвоєння Героя Василеві Стусові недоцільним. Це моя така позиція як громадянина, що живе в цій державі, тим більше що він мій батько і я чимало зробив для того, аби він у цій країні був відомий».


Не зважаючи на таку свою позицію Дмитро Стус ніколи не відмовлятися від батькової нагороди і не ще не відомо, які він відреагує на таку пропозицію. Що ж до ситуації із Степаном Бандерою, то Донецький суд визнав незаконним указ Віктора Ющенка про присвоєння йому звання Героя України ще в квітні через те, що він не був громадянином України і помер до 1991 року.

За такою логікою (і цим рішенням суду) крім Степана Бандери, Романа Шухевича та Василя Стуса серед 246 осіб, нагороджених званням Героя України, треба його відібрати ще принаймні у тринадцятьох, серед яких є і Володимир Івасюк та Григорій Китастий (без них мабуть українській культурі було б зовсім туго) і ліквідатори аварії на Чорнобильській АЕС – Володимир Тішура, Микола Титенок, Олександр Лелеченко, Василь Ігнатенко, Микола Ващук.

Цікаво, що Донецький суд скаже на це?..

А щодо пропозицій Луганських свободівців, то у Василя Стуса, крім «Прощай Україно, навіки прощай. Чужа Україно, навіки прощай», було ще й «Торуй свій шлях — той, що твоїм назвався, той, що обрав тебе навіки вік».

  Ольга Ворожбит

Поділитись
| додано: 22/07/2010 | VolodymyrMordas |
Новини
06 січ.
Де не стоятиму - вистою
17 вер.
18 вересня 2013 року відбудеться відкрите засідання Громадського комітету із вшанування пам’яті жертв Голодомору
04 вер.
Наливайченко просить Генпрокуратуру захистити права реабілітованих жертв політичних репресій
24 лип.
Щорічний мистецький захід "Толока в Легедзине" цього разу 10 серпня 2013 р.
24 лип.
24 липня 2013, Київ, Майдан Незалежності. ПЕРШИЙ ФЛЕШМОБ-ЗАПРОШЕННЯ НА ЕТНО-ФЕСТИВАЛЬ "ЖНИВА 2013. ДОМОТКАНЬ"
22 черв.
Музей Івана Гончара - 22-23 червня, фестиваль «КОБЗАРСЬКА ТРІЙЦЯ»
22 черв.
Музей Івана Гончара - 22 червня, відкриття виставки «Микола БУДНИК – майстер, художник, поет»
22 черв.
Музей Івана Гончара - 20 червня, відкриття виставки Надії Вінарської-Марченко «Я СВІЙ ЧАС У ВИШИВКАХ ЛИШАЮ...»
15 квіт.
ПРЕС-РЕЛІЗ - В МУЗЕЇ ІВАНА ГОНЧАРА - 16 КВІТНЯ 2013 РОКУ О 17:00 відбудеться творчий вечір ЛІРНИКА ЯРЕМИ
13 квіт.
Вільна дискусія "Сила ненасильницького спротиву. Спогади про Норильське повстання 1953 р."
13 квіт.
24 квітня 2013 р., 11:00 Будинок Вчителя. Круглий стіл, присвячений 95-й річниці Української Держави (Гетьманату П.Скоропадського)
20 лют.
АКЦІЯ Громадського об’єднання «Українська Справа» «ХОЧЕМО ЧИТАТИ ПРЕСУ УКРАЇНСЬКОЮ»
31 січ.
"Патріотами не народжуються, а стають", – Вадим Васильчук
18 січ.
Допоможи встановити меморіальну дошку воїнам Армії УНР
20 груд.
У Харкові міліція затримала 22-х учасників ходи на підтримку Павліченків
14 лист.
They are not killers! - справа Павлiченків.
Внески товариства та благодійні внески людей, які хочуть підтримати нас і нашу діяльність.
 
maidan.org.ua
Дитячо-юнацький еколого-туристичний клуб <Екотур>
Контакти:
Для запитів:question(at)spas.in.ua
Осавул БКБЗ"Спас":vadymyrko(at)spas.in.ua
 +38 (063) 841 44 60
Прес-служба:press(at)spas.in.ua
 +38 (093) 648 11 50
Діяльність | Новини | Світлини | Цікаве | Форум
Події | Спорт | Вишколи | Культура | Контакти
 Розробка та дизайнування - "web-design samsobisam"