work news gallery interesting forum
26 квітня, п'ятниця, 2024 р.Б.
На полі Пилявецької битви. 360 років по тому

4 жовтня 2008 року до Пиляви йшли пішки, їхали автомобілями, кіньми з близьких і далеких-далеких сіл, міст. Президент Віктор Ющенко прилетів гелікоптером. Відзначали 360-річчя перемоги козацького війська під проводом Богдана Хмельницького в Пилявецькій битві.

4 жовтня 2008 року до Пиляви йшли пішки, їхали автомобілями, кіньми з близьких і далеких-далеких сіл, міст. Президент Віктор Ющенко прилетів гелікоптером. Відзначали 360-річчя перемоги козацького війська під проводом Богдана Хмельницького в Пилявецькій битві.

Після Жовтих Вод, Корсуня була Пилява, коли Богдан Хмельницький дійшов до Львова, до Речі Посполитої і вперше здобув Українську незалежну державу. Отака тоді, 360 років тому, створилася аура в оцих місцях і тепер кличе звідусіль патріотів на поле козацької звитяги. «Я — з Латвії, з міста Даугавпілс. Машиною через Литву, через Польщу приїхав. Кордонів уже немає. В Євросоюзі ж ми... Є можливість і через Росію їхати, та там дороги погані... А народився і виріс я в Ілятці, сусідньому з Пилявою селі. Так доля склалася, що аж в Латвії опинився. От і кличе мене до себе рідне село й це поле», — каже Василь Лукащук, середніх літ чоловік в одностроях козацького сотника.

А Президент України у своєму виступі нагадав учасникам події про те, що саме написав про Пилявецьку битву Пантелеймон Куліш. Погано озброєні селяни своїм незламним бойовим духом геть злякали супротивника і в рішучому наступі змусили знетямлених від страху людей до ганебної втечі. Ті ж відправлялися у похід, як на бенкет...

Місцевість мало змінилася від отого далекого часу. Ті ж байраки, рівчаки, долини, річка, гребля... «Ген там, у долині, копали ставки у 60-х роках минулого століття. Старожили згадують, що викопували ядра, кінську збрую, списи, колеса возів, шаблі... Все це упакували у ящики і відправляли у музеї Москви, Ленінграда», — розповідає Старосинявський районний отаман полковник УК Валерій Грохольський.

Історики, краєзнавці давно відтворили панораму переможної Пилявецької битви. В. А. Смолій і В. С. Степанков у книзі «Українська національна революція XVII ст. (1648—1676 рр.)» пишуть: «Корогви Мазовецького полку на правому березі Ікви були розгромлені відразу ж. Гусарські підрозділи Сандомирського полку виявилися неспроможними зупинити просування українців і почали відходити до греблі. У цей час по ній вдарили гармати й мало кому із жовнірів вдалося врятувати життя втечею. Переправа перейшла до рук українського війська. Після захоплення греблі Богдан Хмельницький негайно організував перекидання по ній підрозділів на лівий берег Ікви. У другій половині дня стала окреслюватися перевага українського війська. Серед польових офіцерів і жовнірів з’являється розгубленість, втрачається віра у можливість здобуття перемоги. Пізно ввечері комісари й регіментарі таємно залишили поле бою».

Один із учасників цієї події залишив для історії спогад про своїх воєначальників: «... залишивши табір з їздовими і слугами, безсоромно втікли, бо вони навчилися, що під порятунком Батьківщини нічого іншого не слід розуміти, як лише хорошу втечу». Серед ночі жовніри довідалися, що залишилися без воєначальників, і їх охопила паніка.

Із семиметрового Кургану пам’яті посеред поля Пилявецької битви можна собі уявити події тих далеких днів. «Курган насипали вдячні нащадки у 1990 році, коли відзначали 500-річчя з часу заснування Запорізької Січі», — говорить місцевий краєзнавець Ян Козельський.

Отак гучно, масштабно відбувається, коли дата «кругла». А в інші дні? На місцевому рівні на цьому полі відбувається пошук зв’язку з історією. Віктор Ющенко на прес-конференції заявив: «Дуже часто той період після Богдана Хмельницького, Виговського в українській історії називають руїнами. Коли розпалася держава, нам заборонили розмовляти українською мовою, навчатися у школі. Ми почали забувати свою історію... Нація, яка загубила національну традицію, ніколи не буде мати національної культури. Нація, яка не має власної культури, ніколи не буде нацією... І коли ми говоримо про сторінку унікальної історії із коронованим гетьманом Потоцьким, його сином і військами Богдана Хмельницького, то ми говоримо цим самим дуже зрозумілу ідею, що історія будь-якої держави, будь-якої нації складається з історії здобуття незалежності та розвитку власної державності...»

І ніхто досі не знає, де саме знайшли вічний спокій полеглі у тому бою українці. «Якщо ми хочемо сказати, що ми вірні сини, то знайдемо десятки тисяч козацьких голів, встановимо пам’ятник, зробимо національне оформлення всього», — вважає Віктор Ющенко.

Джерело: Михайло Василевський, газета "День".

Поділитись
| додано: 07/10/2008 | root |
Новини
06 січ.
Де не стоятиму - вистою
17 вер.
18 вересня 2013 року відбудеться відкрите засідання Громадського комітету із вшанування пам’яті жертв Голодомору
04 вер.
Наливайченко просить Генпрокуратуру захистити права реабілітованих жертв політичних репресій
24 лип.
Щорічний мистецький захід "Толока в Легедзине" цього разу 10 серпня 2013 р.
24 лип.
24 липня 2013, Київ, Майдан Незалежності. ПЕРШИЙ ФЛЕШМОБ-ЗАПРОШЕННЯ НА ЕТНО-ФЕСТИВАЛЬ "ЖНИВА 2013. ДОМОТКАНЬ"
22 черв.
Музей Івана Гончара - 22-23 червня, фестиваль «КОБЗАРСЬКА ТРІЙЦЯ»
22 черв.
Музей Івана Гончара - 22 червня, відкриття виставки «Микола БУДНИК – майстер, художник, поет»
22 черв.
Музей Івана Гончара - 20 червня, відкриття виставки Надії Вінарської-Марченко «Я СВІЙ ЧАС У ВИШИВКАХ ЛИШАЮ...»
15 квіт.
ПРЕС-РЕЛІЗ - В МУЗЕЇ ІВАНА ГОНЧАРА - 16 КВІТНЯ 2013 РОКУ О 17:00 відбудеться творчий вечір ЛІРНИКА ЯРЕМИ
13 квіт.
Вільна дискусія "Сила ненасильницького спротиву. Спогади про Норильське повстання 1953 р."
13 квіт.
24 квітня 2013 р., 11:00 Будинок Вчителя. Круглий стіл, присвячений 95-й річниці Української Держави (Гетьманату П.Скоропадського)
20 лют.
АКЦІЯ Громадського об’єднання «Українська Справа» «ХОЧЕМО ЧИТАТИ ПРЕСУ УКРАЇНСЬКОЮ»
31 січ.
"Патріотами не народжуються, а стають", – Вадим Васильчук
18 січ.
Допоможи встановити меморіальну дошку воїнам Армії УНР
20 груд.
У Харкові міліція затримала 22-х учасників ходи на підтримку Павліченків
14 лист.
They are not killers! - справа Павлiченків.
Внески товариства та благодійні внески людей, які хочуть підтримати нас і нашу діяльність.
 
maidan.org.ua
Дитячо-юнацький еколого-туристичний клуб <Екотур>
Контакти:
Для запитів:question(at)spas.in.ua
Осавул БКБЗ"Спас":vadymyrko(at)spas.in.ua
 +38 (063) 841 44 60
Прес-служба:press(at)spas.in.ua
 +38 (093) 648 11 50
Діяльність | Новини | Світлини | Цікаве | Форум
Події | Спорт | Вишколи | Культура | Контакти
 Розробка та дизайнування - "web-design samsobisam"