work news gallery interesting forum
28 березня, четвер, 2024 р.Б.
Повернімо Україні свободи…

Здається, такі гасла мали б звучати з вуст представників світової громадськості, особливо зважаючи на останні звіти Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ).
22 червня 2010 року Моніторинговий Комітет ПАРЄ опублікував інформаційну записку, в якій зафіксував результати перебування в Україні (1-4 червня 2010 року) двох своїх представників – Ренати Вольвенд і Маіліса Репса. У цьому документі Комітет висловив занепокоєння з приводу того, що влада обмежує громадянські свободи та розвиток демократії, що було головним надбанням Помаранчевої революції. Також Моніторинговий Комітет вважає поспішним створення та ухвалення законодавчих актів, яке суперечить загальноприйнятим парламентським процедурам, неповагою з боку українського керівництва до демократичних принципів. Як приклад у записці наведено найгучніший із таких документів – Угоду про подовження перебування Чорноморського Флоту Російської Федерації на території України.

Також однією із місій Держсекретаря США Гіларі Клінтон, яка відвідає Україну 2-3 липня, буде покращення демократичних свобод та цінностей, проте деталі у прийнятті Харківських угод, на які звернули увагу представники ПАРЄ, її не цікавили. Раніше Гіларі Клінтон на зустрічі міністрів закордонних справ НАТО у Талліні стверджувала, що рішення Віктора Януковича подовжити перебування Чорноморського Флоту РФ в Україні – це спроба налагодити збалансовану зовнішню політику, а не крок назад із Заходу до Росії. Тож, значної підтримки українським борцям за ті права і свободи, які так бадьоро ще раз усі згадають на честь Дня народження американської Декларації Незалежності через два дні, мабуть не буде. Хоча, Держсекретар США за планом має зустрітися із Юлією Тимошенко як лідером української опозиції та журналістами.

Що ж до боротьби з цензурою, занепокоєння з приводу якої висловлювали у своєму звіті представники ПАРЄ, то і влада і опозиція розпочали «плідну» роботу і обов’язково із залученням високоповажних європейців. Тільки в кого як вже вийшло… Наприклад, Ганна Герман вирішила, що юрист «Репортерів без кордонів» може бути повноважним представником цієї організації (без на те її згоди) і експертом у питаннях громадського телебачення та свободи слова.

Проте, є й певні «якісні» дії у боротьбі української опозиції за громадські свободи. Так, 1 липня 2010 року було ухвалено постанову Верховної Ради «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань розслідування випадків цензури у ЗМІ, тиску на свободу слова в Україні та перешкоджання законній професійній діяльності журналістів». Її очолить Ірина Геращенко – депутат від фракції НУ-НС. Крім того, опозиційні голови комітетів Верховної Ради оприлюднили звернення до керівників дипломатичних місій, акредитованих в Україні, про існування цензури в Україні і як приклад навели те, що жоден телеканал, із тих, які були присутні на попередній зустрічі між дипломатами та головами комітетів з приводу оборудки навколо «РосУкрЕнерго», не висвітлив її. Це, на їхню думку, яскраво засвідчує існування цензури.

Єдине, що дивує в цій ситуації (хоча, знаючи українські реалії, вже не зовсім), - це те, що політики справді щиро забили на сполох, апелюючи до світової громадськості, лише після того, як антидемократичні реформи і дії української влади почали зачіпати конкретні бізнес-інтереси (наприклад, як у справі «РосУкрЕнерго» проти НАК «Нафтогаз України»).

Можливо, справа колишнього керівника Державної митної служби України А. Макаренка, який зараз перебуває під вартою, зверне ще й увагу на умови перебування у слідчих ізоляторах менш привілегійованих громадян України, аби повідомлення на зразок «побили в міліції» перестало бути жахливою реальністю.

А поки що залишається боротися без підтримки тих, на кого кладемо відповідальність і плекаємо надії кожні п’ять років, активно висловлюючи свою громадянську позицію під стінами пана Могильова, на Майдані, в Інтернеті…

Ольга Ворожбит

Поділитись
| додано: 01/07/2010 | Vorogbyt |
Новини
06 січ.
Де не стоятиму - вистою
17 вер.
18 вересня 2013 року відбудеться відкрите засідання Громадського комітету із вшанування пам’яті жертв Голодомору
04 вер.
Наливайченко просить Генпрокуратуру захистити права реабілітованих жертв політичних репресій
24 лип.
Щорічний мистецький захід "Толока в Легедзине" цього разу 10 серпня 2013 р.
24 лип.
24 липня 2013, Київ, Майдан Незалежності. ПЕРШИЙ ФЛЕШМОБ-ЗАПРОШЕННЯ НА ЕТНО-ФЕСТИВАЛЬ "ЖНИВА 2013. ДОМОТКАНЬ"
22 черв.
Музей Івана Гончара - 22-23 червня, фестиваль «КОБЗАРСЬКА ТРІЙЦЯ»
22 черв.
Музей Івана Гончара - 22 червня, відкриття виставки «Микола БУДНИК – майстер, художник, поет»
22 черв.
Музей Івана Гончара - 20 червня, відкриття виставки Надії Вінарської-Марченко «Я СВІЙ ЧАС У ВИШИВКАХ ЛИШАЮ...»
15 квіт.
ПРЕС-РЕЛІЗ - В МУЗЕЇ ІВАНА ГОНЧАРА - 16 КВІТНЯ 2013 РОКУ О 17:00 відбудеться творчий вечір ЛІРНИКА ЯРЕМИ
13 квіт.
Вільна дискусія "Сила ненасильницького спротиву. Спогади про Норильське повстання 1953 р."
13 квіт.
24 квітня 2013 р., 11:00 Будинок Вчителя. Круглий стіл, присвячений 95-й річниці Української Держави (Гетьманату П.Скоропадського)
20 лют.
АКЦІЯ Громадського об’єднання «Українська Справа» «ХОЧЕМО ЧИТАТИ ПРЕСУ УКРАЇНСЬКОЮ»
31 січ.
"Патріотами не народжуються, а стають", – Вадим Васильчук
18 січ.
Допоможи встановити меморіальну дошку воїнам Армії УНР
20 груд.
У Харкові міліція затримала 22-х учасників ходи на підтримку Павліченків
14 лист.
They are not killers! - справа Павлiченків.
Внески товариства та благодійні внески людей, які хочуть підтримати нас і нашу діяльність.
 
maidan.org.ua
Дитячо-юнацький еколого-туристичний клуб <Екотур>
Контакти:
Для запитів:question(at)spas.in.ua
Осавул БКБЗ"Спас":vadymyrko(at)spas.in.ua
 +38 (063) 841 44 60
Прес-служба:press(at)spas.in.ua
 +38 (093) 648 11 50
Діяльність | Новини | Світлини | Цікаве | Форум
Події | Спорт | Вишколи | Культура | Контакти
 Розробка та дизайнування - "web-design samsobisam"