work news gallery interesting forum
29 березня, п'ятниця, 2024 р.Б.
Навесні 1939-го в СРСР прокотилася хвиля ”шевченкоманії”

На місці київського пам’ятника поетові стояв цар Микола I


Пам’ятник Шевченкові в Харкові закладено в березні 1934-го
 
Пам’ятник Шевченкові в Харкові закладено в березні 1934-го
”Хочу поділитись з тобою враженнями про відкриття пам’ятника Т.Шевченку. Це було справді щось величне”, — писав із Харкова до приятеля молодий Олесь Гончар 1935-го.

Закладка пам’ятника в міському парку Харкова відбулася рік до того — у березні 1934-го, — коли святкували 120-річчя від дня народження поета. А всесоюзний конкурс на пам’ятник для тодішньої столиці Української Соціялістичної Радянської Республіки — така тоді була її офійна назва — оголосили ще 1929-го. Перемогу здобув проект скульптора Матвія Манізера й архітектора Йосипа Лангбарда.

У спорудженні монумента задіяли понад 200 робітників різних професій. Використали 400 т — 25 вагонів — декоративного каменю лабрадориту і 30 т бронзи. При створенні скульптурних композицій, якими оточили постамент із Шевченком, позували актори театру ”Березіль” Леся Курбаса. Наталія Ужвій з маленькою дитиною поета Михайля Семенка постала в образі Катерини. З Амвросія Бучми, Івана Мар’яненка, Олександра Сердюка скульптор ліпив запорожця, селянина-кріпака й солдата. Усього в композиції, крім поета, 16 фігур.


Актор Амвросій Бучма в майстерні Матвія Манізера, автора харківського пам’ятника Шевченкові, позує для фігури запорожця зі скульптурної групи на постаменті
 
Актор Амвросій Бучма в майстерні Матвія Манізера, автора харківського пам’ятника Шевченкові, позує для фігури запорожця зі скульптурної групи на постаменті (фото: Укрінформ)

Скульптор Матвій Манізер також став автором пам’ятників Тарасові Шевченку в Києві — перед будинком університету та на могилі поета в Каневі на Черкащині. Обидва встановили 1939-го — до 125-річчя поета.

У парку перед університетом у Києві із 1886 року стояв пам’ятник імператорові Миколі І. 1918-го більшовики зняли статую з п’єдесталу, але гранітний постамент лишили. Коли помер Михайло Грушевський, його використали для надгробка на могилі історика.

Використали 30 тонн бронзи

Скульптор Матвій Манізер і архітектор Євген Левінсон обмежились 4-метровою бронзовою постаттю поета. Та коли вже готовий монумент привезли до університетського парку, виявилося, що він замалий для цього простору, та ще й на восьмиметровому постаменті з червоного граніту. Тож пам’ятник встановили в Каневі. А для Києва Манізер майже повторює скульптуру й робить постать на 2 м вищою.


Пам’ятник Миколі І навпроти київського університету, 1890-ті роки
 
Пам’ятник Миколі І навпроти київського університету, 1890-ті роки

Пам’ятник виготовили на Ленінградському заводі художнього литва. Відкриття монумента 6 березня 1939-го перетворили на політичний захід союзного масштабу. У ньому взяли участь делегації з усіх республік.

”Шевченкоманія” прокотилася по всьому Союзу. У Москві й Ленінграді пройшли виставки і літературні вечори. У Казахстані, де Шевченко відбував заслання у 1850–1857 роках, його ім’ям назвали місто, район, сільраду, три школи, вулицю і рибколгосп. У Тбілісі вперше видали ”Кобзаря” грузинською. Поети Каракалпакії переклали 31 вірш й уривки з п’яти поем. ”Правда” назвала Шевченка ”великим сином українського народу, який підніс українську літературу до вершин, гідних народу з багатим історичним минулим”.

Відкриття пам’ятника Тарасові Шевченку навпроти Київського університету, 6 березня 1939 року  
Відкриття пам’ятника Тарасові Шевченку навпроти Київського університету, 6 березня 1939 року
У травні 1939-го в Києві відбувся ”шевченківський” пленум Спілки письменників СРСР. його учасники надіслали телеграму Сталінові.

”Уci народи нашої Вiтчизни вiдзначали ювiлей Шевченка як велике свято соцiалiстичної культури, як свою рiдну кровну справу, — писали вони. — З величезною радiстю говоримо ми про це Вам, дорогий Йосипе Вiссарiоновичу, ми знаємо, з якою увагою i пiклуванням поставились Ви до справи пiдготовки й органiзацiї цього культурного свята народiв СРСР, — свята, в якому так яскраво втiлилась непорушна сталiнська дружба народiв”.

”Сталинская бюрократия строит памятники Шевченко, однако лишь ради того, чтобы покрепче придавить тем памятником украинский народ и заставить его языком Кобзаря прославлять кремлевскую клику насильников”. Це того ж 1939-го написав у Мексиці суперник Сталіна і вигнанець Лев Троцький.

70 років тому Київський університет отримав нове ім’я

Указ про відкриття у Києві ”Императорского университета св. Владимира, составленного из 2-х факультетов: философского и юридического” цар Микола І підписав 1833 року. Тільки-но розгромлено Польське повстання 1830–1831 років, у якому брала участь сполонізована шляхта й інтелігенція Правобережної України. Тож завданням нового університету була русифікація ”Юго-Западного края”. Офіційно університет відкрили 27 липня 1834-го. Тарас Шевченко тут працював після закінчення Петербурзької академії мистецтв як співробітник археографічної комісії — у 1845–1846 роках.

1920-го більшовики всі університети перетворили на інститути народної освіти. Київському присвоїли ім’я Михайла Драгоманова. Університет знову став університетом 1933 року. 6 березня 1939-го під час святкувань 125-річчя від дня народження Тараса Шевченка Київському університетові присвоєно його ім’я.

Поділитись
| додано: 07/03/2009 | root |
Новини
06 січ.
Де не стоятиму - вистою
17 вер.
18 вересня 2013 року відбудеться відкрите засідання Громадського комітету із вшанування пам’яті жертв Голодомору
04 вер.
Наливайченко просить Генпрокуратуру захистити права реабілітованих жертв політичних репресій
24 лип.
Щорічний мистецький захід "Толока в Легедзине" цього разу 10 серпня 2013 р.
24 лип.
24 липня 2013, Київ, Майдан Незалежності. ПЕРШИЙ ФЛЕШМОБ-ЗАПРОШЕННЯ НА ЕТНО-ФЕСТИВАЛЬ "ЖНИВА 2013. ДОМОТКАНЬ"
22 черв.
Музей Івана Гончара - 22-23 червня, фестиваль «КОБЗАРСЬКА ТРІЙЦЯ»
22 черв.
Музей Івана Гончара - 22 червня, відкриття виставки «Микола БУДНИК – майстер, художник, поет»
22 черв.
Музей Івана Гончара - 20 червня, відкриття виставки Надії Вінарської-Марченко «Я СВІЙ ЧАС У ВИШИВКАХ ЛИШАЮ...»
15 квіт.
ПРЕС-РЕЛІЗ - В МУЗЕЇ ІВАНА ГОНЧАРА - 16 КВІТНЯ 2013 РОКУ О 17:00 відбудеться творчий вечір ЛІРНИКА ЯРЕМИ
13 квіт.
Вільна дискусія "Сила ненасильницького спротиву. Спогади про Норильське повстання 1953 р."
13 квіт.
24 квітня 2013 р., 11:00 Будинок Вчителя. Круглий стіл, присвячений 95-й річниці Української Держави (Гетьманату П.Скоропадського)
20 лют.
АКЦІЯ Громадського об’єднання «Українська Справа» «ХОЧЕМО ЧИТАТИ ПРЕСУ УКРАЇНСЬКОЮ»
31 січ.
"Патріотами не народжуються, а стають", – Вадим Васильчук
18 січ.
Допоможи встановити меморіальну дошку воїнам Армії УНР
20 груд.
У Харкові міліція затримала 22-х учасників ходи на підтримку Павліченків
14 лист.
They are not killers! - справа Павлiченків.
Внески товариства та благодійні внески людей, які хочуть підтримати нас і нашу діяльність.
 
maidan.org.ua
Дитячо-юнацький еколого-туристичний клуб <Екотур>
Контакти:
Для запитів:question(at)spas.in.ua
Осавул БКБЗ"Спас":vadymyrko(at)spas.in.ua
 +38 (063) 841 44 60
Прес-служба:press(at)spas.in.ua
 +38 (093) 648 11 50
Діяльність | Новини | Світлини | Цікаве | Форум
Події | Спорт | Вишколи | Культура | Контакти
 Розробка та дизайнування - "web-design samsobisam"