work news gallery interesting forum
29 березня, п'ятниця, 2024 р.Б.
Батурин оживає...
В Україну повернулися архівні документи епохи Івана Мазепи

Через два тижні в Національному історико-культурному заповіднику «Гетьманська столиця» відбудеться знакова подія — відкриття Батуринської цитаделі, а також Музею археології Батурина, Музею гетьманської слави у палаці Розумовського та комплексу пам’ятників.Через два тижні в Національному історико-культурному заповіднику «Гетьманська столиця» відбудеться знакова подія — відкриття Батуринської цитаделі, а також Музею археології Батурина, Музею гетьманської слави у палаці Розумовського та комплексу пам’ятників. Щоб надати цій події ще більшої ваги, значимості та привабити туристів, Міністерство закордонних справ України днями передало Батуринському заповіднику понад 50 листів гетьмана Івана Мазепи та оригінал поеми Байрона «Мазепа», виданого у 1819 році. Саме його історики вважають найціннішим з-поміж повернутих раритетів, адже він підтверджує міжнародне визнання українського гетьмана.

— Поема Байрона про Івана Мазепу — це яскравий доказ того, що діяльність гетьмана та його наміри здобути для України незалежність схвально оцінювали у різні часи міжнародні діячі, у тому числі й письменники. Для нас це видання цінне й тим, що поема вийшла ще за життя автора, а таких раритетів у світі лишилося дуже мало, — розповіла завідувач відділу науково-просвітницької роботи заповідника «Гетьманська столиця» Наталія Сердюк. — Не менш цінними для нас є знайдені в архіві Санкт-Петербурга листи Мазепи. Вони перебували у складі Меншиковського архіву, який вважався зниклим після пожежі, що сталася у Батуринській фортеці 1708 року. Але Меншиков прихопив з собою «Батуринський архів» разом із похідною канцелярією, завдяки чому і збереглися листи Мазепи. На них випадково натрапила російська дослідниця Тетяна Таїрова-Яковлєва, працюючи з історичними архівами Санкт-Петербурга. Саме вона допомогла нам зробити копії листів, які нині зберігатимуться в Музеї гетьманської слави у палаці Розумовського.

Наразі в архіві Санкт-Петербурга зберігається ще кілька десятків цінних документів гетьманської доби. Але, як переконують історики, частина архівів, повернутих в Україну, — безцінна, якщо зважити на те, що протягом 300 років матеріали так званого Батуринського архіву винищувалися (через це в українських музеях мало експонатів гетьманської доби). Серед інших документів — копія листа гетьмана Правобережної України Андрія Могили до Папи Римського Інокентія ІІ, написаного 1664 року. Зовні це звичайний лист на аркуші паперу А4 з кількома печатками. Але для істориків він цінний не зовнішнім оформленням, а змістом — у ньому гетьман дякує Папі за допомогу у війні з турками. Як розповів міністр закордонних справ України Володимир Огризко, цей лист знайшли в архівах Великої Британії, а працюючи з історичними архівами Естонії, знайшли шифрувальні листи між представником Швеції у Москві та Естляндським командувачем. У них міжнародні діячі обговорюють військово-політичну ситуацію в Україні.

Більшість цих документів написані староукраїнською та давньолатинською мовами. На жаль, у Батуринському заповіднику поки що немає фахівців, які б могли їх перекласти. Проте у заповіднику переконують, що це питання майбутнього, нині ж найважливіше, що документи повернулися на історичну батьківщину — туди, де їм і слід бути.

№200, середа, 5 листопада 2008 День

Поділитись
| додано: 05/11/2008 | root |
Новини
06 січ.
Де не стоятиму - вистою
17 вер.
18 вересня 2013 року відбудеться відкрите засідання Громадського комітету із вшанування пам’яті жертв Голодомору
04 вер.
Наливайченко просить Генпрокуратуру захистити права реабілітованих жертв політичних репресій
24 лип.
Щорічний мистецький захід "Толока в Легедзине" цього разу 10 серпня 2013 р.
24 лип.
24 липня 2013, Київ, Майдан Незалежності. ПЕРШИЙ ФЛЕШМОБ-ЗАПРОШЕННЯ НА ЕТНО-ФЕСТИВАЛЬ "ЖНИВА 2013. ДОМОТКАНЬ"
22 черв.
Музей Івана Гончара - 22-23 червня, фестиваль «КОБЗАРСЬКА ТРІЙЦЯ»
22 черв.
Музей Івана Гончара - 22 червня, відкриття виставки «Микола БУДНИК – майстер, художник, поет»
22 черв.
Музей Івана Гончара - 20 червня, відкриття виставки Надії Вінарської-Марченко «Я СВІЙ ЧАС У ВИШИВКАХ ЛИШАЮ...»
15 квіт.
ПРЕС-РЕЛІЗ - В МУЗЕЇ ІВАНА ГОНЧАРА - 16 КВІТНЯ 2013 РОКУ О 17:00 відбудеться творчий вечір ЛІРНИКА ЯРЕМИ
13 квіт.
Вільна дискусія "Сила ненасильницького спротиву. Спогади про Норильське повстання 1953 р."
13 квіт.
24 квітня 2013 р., 11:00 Будинок Вчителя. Круглий стіл, присвячений 95-й річниці Української Держави (Гетьманату П.Скоропадського)
20 лют.
АКЦІЯ Громадського об’єднання «Українська Справа» «ХОЧЕМО ЧИТАТИ ПРЕСУ УКРАЇНСЬКОЮ»
31 січ.
"Патріотами не народжуються, а стають", – Вадим Васильчук
18 січ.
Допоможи встановити меморіальну дошку воїнам Армії УНР
20 груд.
У Харкові міліція затримала 22-х учасників ходи на підтримку Павліченків
14 лист.
They are not killers! - справа Павлiченків.
Внески товариства та благодійні внески людей, які хочуть підтримати нас і нашу діяльність.
 
maidan.org.ua
Дитячо-юнацький еколого-туристичний клуб <Екотур>
Контакти:
Для запитів:question(at)spas.in.ua
Осавул БКБЗ"Спас":vadymyrko(at)spas.in.ua
 +38 (063) 841 44 60
Прес-служба:press(at)spas.in.ua
 +38 (093) 648 11 50
Діяльність | Новини | Світлини | Цікаве | Форум
Події | Спорт | Вишколи | Культура | Контакти
 Розробка та дизайнування - "web-design samsobisam"