work news gallery interesting forum
28 березня, четвер, 2024 р.Б.
Літературно-музичний проект „Стусове коло”

15 вересня у Донецьку стартував літературно-музичний проект „Стусове коло”, присвячений пам’яті поета, правозахисника, Героя України Василя Стуса, постать якого є символом незламності духу, сміливості й сили, що дозволяє кидати виклик системі, яка звикла трощити усе живе, усе прекрасне... Поет, чиє життя закінчилось у 1985 році в карцері табору особливо суворого режиму  ВС-389/36 у селі Кучино Пермської області, казав: „Або світ прийме мене таким, як я є, як мене народила мати – або вб’є, знищить мене. Але я не поступлюся!”. Саме цими словами відкрив літературно-музичний вечір син поета, Дмитро Стус, лауреат Національної премії України ім. Тараса Шевченка, редактор газети „Київська Русь”.

Реанімація душі  15 вересня у Донецьку стартував літературно-музичний проект „Стусове коло”, присвячений памяті поета, правозахисника, Героя України Василя Стуса, постать якого є символом незламності духу, сміливості й сили, що дозволяє кидати виклик системі, яка звикла трощити усе живе, усе прекрасне... Поет, чиє життя закінчилось у 1985 році в карцері табору особливо суворого режиму  ВС-389/36 у селі Кучино Пермської області, казав: „Або світ прийме мене таким, як я є, як мене народила мати – або вбє, знищить мене. Але я не поступлюся!”. Саме цими словами відкрив літературно-музичний вечір син поета, Дмитро Стус, лауреат Національної премії України ім. Тараса Шевченка, редактор газети „Київська Русь”.

Захід, а точніше низку заходів, що у найближчому майбутньому побачать мешканці східних регіонів – Донеччини та Луганщини, готували згідно з указом Президента України про вшанування 70-річчя з дня народження Василя Стуса за підтримки Міністерства культури та туризму України, громадських організацій та Донецької обласної держадміністрації.

Мовою музики, поезії, театру і спогадів сина поета – Дмитра Стуса, було відтворено незбагненну атмосферу, що не просто нагадувала про драматичні події біографії Василя Стуса, але й відкривала цілий світ почуттів, прагнень, нестерпного болю, який не ламає, а, навпаки, є джерелом сили й натхнення – світ пошани до одвічних цінностей: рідної землі, пісні, кохання, сім’ї, правдивого слова, людської гідності – Стусове коло. Життя Василя Стуса – це одвічна боротьба з тим, хто апріорі сильніший, але примиритися не можна.

 Злочин – не реагувати на шовінізм та приниження культури й мови українського народу, подвійні стандарти та грубі порушення прав людини. „Як же можна миритись з тим особливим інтернаціоналізмом, який може призвести до згуби цілої духовної одиниці людства? Адже нас – за 40 мільйонів”, – писав Василь Стус у листі до Андрія Малишка.

Василь Стус, Стусове коло

«Я боровся за демократизацію – а це оцінили як спробу звести наклеп на радянський лад; мою любов до рідного народу, занепокоєння кризовим станом української культури закваліфікували як націоналізм; мої невизнання практики, на ґрунті якої виросли сталінізм, беріївщина та інші подібні явища, визнали як особливо злобний наклеп. Мої вірші, літературно-критичні статті, офіційні звернення до ЦК КП України, Спілки письменників і до інших офіційних органів сприйняли як докази пропаганди та агітації...», - коментував Василь Стус рішення суду у 1972 році, за яким він був уперше приречений до ув’язнення.

Образ поета відтворював актор Театру російської драми імені Лесі Українки Роман Семисал. Дмитро Стус зачитував уривки з листів, ділився спогадами, розповідав про нелюдські умови, у яких жив і працював його батько у засланні... Простір залу наповнювався етно-роковими мотивами й глибоким, наче колодязь із темною крижаною водою, голосом Галини Тельнюк та заворожуючими елегійними мотивами голосу Лесі Тельнюк. Музиканти не дозволили глядачеві ні на мить відпочити від напруження, розколисуючи душі й вчиняючи у них пожежі. Ритм, сила співу, хвилюючі емоції українського поетичного слова, п’янка мелодійність, – усе це органічно засвоїлося світовідчуттям людей, присутніми на літературному театрально-музичному дійстві.

Як наголошує Марія Олійник, заступник голови Донецької обласної організації „Просвіта”, „Стусове коло” розпочинає свою роботу в Донецьку, адже Василь Стус у цьому місті прожив найтриваліший час. Проект згодом побачать усі українці, фінальний виступ відбудеться у Києві.

Організатори оцінюють захід перш за все як просвітницький, орієнтований на молодь, що сьогодні часто-густо вимірює життя шкалою матеріального, спираючись на показники комерційного успіху. „Стусове коло” прямує до протилежного полюсу, де найціннішими якостями людини є безкомпромісна чесність перед собою і непохитна принциповість.

„Ми намагалися здійснити реанімацію душі, – зізнається Галина Тельнюк. - Постать Стуса – світла, сильна і непереможна, попри увесь трагізм його життя, він був надзвичайно світлою людиною. До поезії Стуса можна доторкатися тільки тоді, коли ти робиш це абсолютно щиро.”

Зал Державного університету інформатики і штучного інтелекту, у якому й відбулося музично-театрально-літературне дійство, на жаль, не зміг вмістити усіх бажаючих відвідати „Стусове коло”, адже розраховано приміщення лише на 300 осіб. Тож про комфорт не йшлося – багатьом небайдужим до творчості і непростого життя відомого українського поета-дисидента Василя Стуса, довелося дивитися виставу стоячи.

Джерело: Журнал "ПРО"

Поділитись
| додано: 22/09/2008 | root |
Новини
06 січ.
Де не стоятиму - вистою
17 вер.
18 вересня 2013 року відбудеться відкрите засідання Громадського комітету із вшанування пам’яті жертв Голодомору
04 вер.
Наливайченко просить Генпрокуратуру захистити права реабілітованих жертв політичних репресій
24 лип.
Щорічний мистецький захід "Толока в Легедзине" цього разу 10 серпня 2013 р.
24 лип.
24 липня 2013, Київ, Майдан Незалежності. ПЕРШИЙ ФЛЕШМОБ-ЗАПРОШЕННЯ НА ЕТНО-ФЕСТИВАЛЬ "ЖНИВА 2013. ДОМОТКАНЬ"
22 черв.
Музей Івана Гончара - 22-23 червня, фестиваль «КОБЗАРСЬКА ТРІЙЦЯ»
22 черв.
Музей Івана Гончара - 22 червня, відкриття виставки «Микола БУДНИК – майстер, художник, поет»
22 черв.
Музей Івана Гончара - 20 червня, відкриття виставки Надії Вінарської-Марченко «Я СВІЙ ЧАС У ВИШИВКАХ ЛИШАЮ...»
15 квіт.
ПРЕС-РЕЛІЗ - В МУЗЕЇ ІВАНА ГОНЧАРА - 16 КВІТНЯ 2013 РОКУ О 17:00 відбудеться творчий вечір ЛІРНИКА ЯРЕМИ
13 квіт.
Вільна дискусія "Сила ненасильницького спротиву. Спогади про Норильське повстання 1953 р."
13 квіт.
24 квітня 2013 р., 11:00 Будинок Вчителя. Круглий стіл, присвячений 95-й річниці Української Держави (Гетьманату П.Скоропадського)
20 лют.
АКЦІЯ Громадського об’єднання «Українська Справа» «ХОЧЕМО ЧИТАТИ ПРЕСУ УКРАЇНСЬКОЮ»
31 січ.
"Патріотами не народжуються, а стають", – Вадим Васильчук
18 січ.
Допоможи встановити меморіальну дошку воїнам Армії УНР
20 груд.
У Харкові міліція затримала 22-х учасників ходи на підтримку Павліченків
14 лист.
They are not killers! - справа Павлiченків.
Внески товариства та благодійні внески людей, які хочуть підтримати нас і нашу діяльність.
 
maidan.org.ua
Дитячо-юнацький еколого-туристичний клуб <Екотур>
Контакти:
Для запитів:question(at)spas.in.ua
Осавул БКБЗ"Спас":vadymyrko(at)spas.in.ua
 +38 (063) 841 44 60
Прес-служба:press(at)spas.in.ua
 +38 (093) 648 11 50
Діяльність | Новини | Світлини | Цікаве | Форум
Події | Спорт | Вишколи | Культура | Контакти
 Розробка та дизайнування - "web-design samsobisam"